Coś na deser.

Każdy z nas ma od czasu do czasu apetyt na coś słodkiego, najczęściej na czekoladę.

Zamiast kupować coś w sklepie, zróbmy coś samemu.

Mogę Wam zapewnić, że brownie domowej roboty, będzie o niebo lepsze o sklepowych słodkości.

Składniki

-200g masła

-3 jajka

-300g gorzkiej czekolady

-270g cukru

-130g mąki

-możemy dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 2/3szklanki orzechów (polecam tę opcję :)

Przygotowanie:

Krok 1:Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach. Posmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2: Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.

Krok 3: W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.

Krok 4: Dodać mąkę, sól oraz wanilię i grubo posiekane orzechy jeśli ich używamy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

Krok 5: Resztę czekolady (100 g) zetrzeć na tarce lub posiekać w kosteczkę i posypać po wierzchu ciasta.

Krok 6: Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

 Coś na deser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *